VDL De Meeuw deelt formule om woningmarkt van slot te krijgen en bouw te versnellen

Om de gewenste én noodzakelijke productiviteit in de bouw te verhogen, dient op een andere manier naar de bouwsector te worden gekeken. Onder meer door te werken met een universeel bouwsysteem waarmee derden eigenstandig gebouwen kunnen ontwerpen en realiseren in een tot wel vier keer kortere bouwtijd. Dit is één van de ideeën die VDL De Meeuw, specialist in ‘flexgoed’, dinsdag 11, woensdag 12 en donderdag 13 juni 2024 deelt op vastgoedbeurs Provada in de RAI Amsterdam.

Ontwerpen wordt configureren

Om de productiviteit in de bouwsector te verhogen, dient een gebouw te worden beschouwd als een product waarbij tot wel 80 procent kan worden opgebouwd uit standaardonderdelen die vooraf industrieel worden geproduceerd. Daarmee wordt ontwerpen configureren, gebouwen worden samengesteld uit vooraf ontwikkelde bouwmodules. Met deze aanpak kunnen ontwerp-, productie- en realisatiefase worden verkort. Wanneer een gebouw als product kan worden gecertificeerd, kunnen tevens vergunningstrajecten worden verkort én vereenvoudigd.

VDL De Meeuw maakt zijn bouwsysteem beschikbaar voor derden. Architecten en projectontwikkelaars kunnen de configurator gebruiken als hulpmiddel om gebouwen te ontwerpen en realiseren. Het universeel maken van het bouwsysteem gaat tijdwinst opleveren in elke schakel van de vastgoedketen: van bouwplan tot sleuteloverdracht. Met deze aanpak kan daadwerkelijk werk worden gemaakt van een groot maatschappelijk vraagstuk: het chronische tekort aan woningen.

100.000 woningen per jaar

Commercieel directeur Joziene van de Linde van VDL De Meeuw: “Het nieuwe kabinet houdt vast aan de realisatie van 100.000 woningen per jaar. Dat is een noodzakelijke ambitie, maar als de productiviteit van de bouwsector niet substantieel wordt verbeterd dan blijven we hangen op een nieuwbouwproductie van slechts tussen de 70.000 en 75.000 woningen per jaar. VDL De Meeuw stelt graag zijn industrialisatiekennis ter beschikking om, samen met onze ketenpartners, de productiviteit in de bouwsector te versnellen.”

De arbeidsproductiviteit van de hoogwaardige maakindustrie is in de afgelopen 25 jaar verdubbeld, terwijl de productiviteit van de bouwsector in dezelfde periode op 20 procent is blijven steken. Dit gat kan en moet worden gedicht om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Daarvoor dient effectiever en efficiënter te worden samengewerkt in de vastgoedketen, en dient eveneens besluitvorming ten aanzien van vergunningverlening en het vaststellen van bestemmingsplannen te worden vereenvoudigd en te worden versneld. Bijkomend voordeel is dat daarmee druk van het ambtelijke apparaat kan worden gehaald.

Esthetiek

Van de Linde benadrukt dat er naast een verbetering van productiviteit ook speciale aandacht is voor de esthetische kwaliteit van gebouwen: “Voor de gebruikers van ons systeem is het onder meer mogelijk te variëren met gevelbeelden en gebouwtypologieën waardoor de gebouwen een eigen signatuur krijgen. Ons project NDW21 in Nijmegen bewijst dat snelheid en schoonheid samengaan”.

VDL De Meeuw onder VDL-vlag

VDL De Meeuw realiseert de gewenste productiviteitssprong onder de vlag van VDL Groep, het industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Brainportregio Eindhoven dat een jaar geleden volledig eigenaar is geworden van De Meeuw. VDL De Meeuw heeft een nieuw ‘jasje’ gekregen en valt onder de huisstijl van VDL Groep. De officiële lancering hiervan vindt plaats op vastgoedbeurs Provada, op dinsdag 11 juni 2024 om 15.30 uur. Naast het publiek maken van het nieuwe logo en de nieuwe website deelt VDL De Meeuw hier de plannen om de woningmarkt van het slot te krijgen, en hoe de noodzakelijke versnelling in de bouwsector gestalte dient te krijgen.

Over VDL De Meeuw

VDL De Meeuw is opgericht in 1929. Het bedrijf, met vestigingen in Nederland en België, houdt zich bezig met het produceren en realiseren van flexibele en modulaire huisvesting. VDL De Meeuw biedt opdrachtgevers een breed scala aan huisvestingsoplossingen in de markten zorg, onderwijs, overheid, bedrijfsleven en wonen. Daarnaast verzorgt het bedrijf de verhuur van tijdelijke huisvesting en de verkoop van semipermanente en permanente oplossingen.